What if..


Märtha S Andersson
5 år senare
Tennessee


Har precis vaknat upp av att solen lyser på snön, vilket gör mitt rum 100gånger ljusare. Ljus för mig är tecken på att det blir snart vår. Har redan nu börjat längta till att ta bort höstjackan och börja med lite mer våriga kläder. Tänk när man bara kan ha jeansjacka... Menmen, det kommer...

Har även fått ett mail från en vän till familjen som bjuder ner mig till Tennessee! Det vore underbart om jag kunde komma dit! Jag var där för cirka 2år sedan och jag älskade det. Det är en väldigt speciel stat, charmig! Och precis som jag visade i mina första inlägg, massa rednecks och hillbillys. Jag kommer ihåg första gången jag kom dit och hade mina Hollywood bilder av USA... stämde inte så bra..


Silver Din


Finns det något underbarare än att bara sitta hemma ibland? Och då menar jag hela paketet. Din egna chipspåse, dina (vidriga) mjukisar och ditt favorit TV-program. Din stund. Personligen älskar jag dem, när jag är helt själv. Men. Självklart varar den inte länge. Ikväll var det samma sak. Dock var det mina kära vänner Chris och Boris som stormade in i rummet och vrålade att jag skulle med dem till SilverDining inom 5minuter.

Så iväg drog vi. I jeans och med en något godare lukt än tacochips. Självklart var det jättekul! Vi var cirka 15personer och satt och pratade bort två timmar. SilverDining är det härligaste stället att sitta på. Det är helt inrett i 50-tal och det spelas musik som Grease hela tiden. Sen hällde jag i mig en hink milkshake. Så gott...


Boris & Chris (Davisson ovan)

Baby I'm back


Usch, såg att jag inte hade skrivit på ett par dagar. Har inte tagit eller haft tiden att uppdatera. Självklart ska det bli ändring på den fronten! Ringde idag hem till min kära familj. Alltid lika kul att höra ifrån dem!

Hade träning igår, hela dagen. Kände mig som en helt ny människa efter, LOVE IT! Fick även ett par thaishorts från min tränare. Mörkblåa med gula ränder (sveeeerige) och röd text med Muay Thai på. Superfina!

stuckDilemma.


Mitt Körkort


Ge mig!! Vill så gärna ha mitt körkort. Men. Det innebär att jag måste ta det också. Har bestämt mig att det första jag ska göra när jag kommer hem till Svea rike är att fixa mitt körkort. Jag kommer köra hela tiden och showa med mitt körkort hela tiden. Sedan kommer jag köra sådär onödigt mycket, fram och tillbaka. Som när man fick sin första cykel. Precis så kommer jag vara. Sen måste jag ju ha en bil också. En fin bil.

Min värdpappa kom hem med en Hummerjeep igår som han ska ha under en vecka. Jag har bokstavligt suttit utanför fönster för att beundra den. Hummer. Köra en Hummer. Ha en Hummer. Wow...Vilket är mest verklighetstroget, kuggfråga..

Keep it fresh


Cleant! Från mitt förra blogginlägg tills nu har jag (tro det eller ej) städat! Så nu är hela mitt rum superfräscht och jag känner mig så. Stolt! Precis som att jag vill skryta lite, kanske bjuda hem nån kompis eller bara gå upp och småskryta lite för familjen.. Har även placerat in några av mina Ikeadoftljus så hela rummet luktar ros. Sist jag städade var (äckligt nog) i oktober kanske. Hittade min namnskylt från Thanksgiving under säng med en dammtäcke runt om. Yes, Thanksgiving är i november...

Tyvärr tappade jag min kamera på nyårsafton. Tror med 100% att den gled ur min ficka på en bensinmack, men jag vägrar ge upp hoppet. Har letat sönder och var nära på att sätta upp lappar i huset för jag så gärna ville hitta den.. Men den är borta...

Moi- till mitt rums räddning

Cool School


Nu får det vara nog. Jag klarar inte av det här längre. Jag Vill Till Skolan NU! Självklart blev det en "snowday" idag så skolan har stängt för det var is på vägen. Jag kanske skulle uppskatta det här en tråkig onsdag när man bara inte orkar.

Men, ni som har följt min blogg vet att jag har nu varit hemma sen i fredags. Och jag har börjat tröttna. Det märks på mig för jag har i princip läst ut en tjock bok jag aldrig annars skulle läsa. Jag vill ha skola!!

Och ja. Jag vet om två veckor kommer jag hata mig själv för att jag skrev det här inlägget...


Rrrrun


Efter en Daimpåse, en Marabou hjärtanchockladask och massa mat känner jag att rullbandet väntar. Blä. Har man någor val? Ska ta min bok och försöka springa lite..

Som sagt. Efter dagens väder är träningen med 99% chans inställd.

Inte Igen..


Alla har olika sorters trauman som gör att man inte klarar av vissa saker. Även jag. Jag har nämnligen dåliga, eller, fruktansvärda minnen av hantverkare. Jag klarar inte med dem. Så fort nåt jag ska tänka på en pinsam situation så är hantverkare inblandade. Alltid, det är ingen överdrift.

*  Jag kommer ihåg e gång speciellt när jag var sjuk och nån kom in i mitt rum. Självklart blev jag galen över att min syster vågade sig in i mitt rum när jag sov så jag vrålade åt henne att dra åt helvete. Självklart hör jag en hantverkare muttra en tyst förlåt.

*  Jag ska leta efter mina skor hemma (iklädd underkläder). Helt insatt i letandet upptäcker jag försent att en hantverkare kommer. Snabbt springer jag bakom en dörr för att gömma mig. Men. Han kommer och när han ser mig kunde jag inte annat än skratta år situationen.


* NU. Jag ligger i min säng med min laptop och kollar runt lite på internet. Jag märker att dörren öppnas och in kommer 4 hantverkare som ska kolla mitt golv. Jag kunde heller inte springa ifrån med tanke på att minishorts är det sista jag vill visa dem.Nej inte igen..

Sophie Kinsella


Måste tipsa er även om min favoritförfattare. Jag brukar inte läsa så mycket böcker tyvärr, med tanke på att jag inte har (tar mig) tid för det.  Men när jag väl läser kan jag inte sluta. Har nu börjat läsa "Remember Me?" av Sophie Kinsella. Lovelovelove it! Hon skriver roligt, och det är en svag SATC-känsla över böckerna- med mer humor. Jag rekommenderar böckerna starkt. Tror även att vissa av dem finns översatta till svenska.

Självklart kommer jag vara den första som ser hennes film "Confessions of a Shopaholic". Titeln säger mycket, och det är galet hur mycket man känner igen sig ibland. Läs böckerna och ni kommer inte bli besvikna!


Från filmen, Confessions of a Shopaholic

 


Morning


Vaknade precis upp och känner mig som hemma. Snö är överallt! Jag blev så glad när jag såg det och det ser så mysigt ut. Men. Som jag skrev tidigare så är allting dött idag, så dagen kommer spenderas hemma. Fast det är inget jag klagar  över med tanke på att under gårdagens besök på Ikea så köpte jag hem massa svensktgodis. Det kommer bli en underbar dag!Natti natti


Ska äntligen sova nu! Ledig imorrn också så det blir sovmorgon. Nu när jag kom ner till mitt rum såg jag även att våran katt, Pounds låg och sov i min säng. Han är enormt stor (därav namnet) och han är den som jagar bort rävarna här. Skitkul, såg honom ha en stirrduell med två rävar som sprang skräckslaget iväg ifrån honom. Kommer nog sova tryggt i natt..PoundsMjölchocklad


Så. Kvällen slutade med att vi drog iväg till Ikea för att köpa gardiner till mitt rum. Ska bli skönt med tanke på att vissa personer här kan plötsligt komma och knacka på mitt fönster vilket skrämmer livet ur mig. Så nu är det äntligen slut!

Väl på Ikea. Så gulligt att alla möbler och alla små gosedjur har namnen på svenska, "Gosig Räv". Roligaste var att nån idiot skulle skriva "Mjölkchocklad", men glömde k:et så det stod på en kvadratmeter stor skylt "Mjölchocklad" hehe.

Sedan i kassan mötte jag en svensk tjej, Karin. Det här är kanske andra gången jag stöter på en svensk helt oförutsägbart och jag blir så glad! Älskar att prata lite svenska igen! Tyvärr var Karin deprimerad och det första hon säger är  "stanna inte kvar här". Hon hade varit au-pair i ett år, och sedn träffat en kille som hon gift sig med, men sedan skiljt sig ifrån efter tre år. Hon ville inget annat än att flytta hem till Sverige igen. Men enligt amerikansk lag så kan man inte som ensamstående mamma ta barnen och flytta till ett annat land, så utan utbildning jobbade hon nu på Ikea.

ColdTillbaka. Inte hade jag en aning om att det skulle vara såhär kallt! Självklart glömmer jag vantar, halsduk- allt! Så när jag kommer fram lyser hela jag röd. Lite julkänsla sådär i januari..  Som pricken över i:et möter jag såklart på folk från skolan. Äntligen hemma i allafall..[5minuter senare]

Hade lagt ifrån mig allt och tog fram min bok. Då börjar den lillasnorungen här öva på sina trummor. Högt och länge. Han kom på den briljanta idén att placera sitt trumsett utanför min dörr..

Kan man gå hem?. Är nu tvingad att lämna min bra-iga bok för att gå till Safeway (Ica). För att komma till Safeway måste jag gå i 40 min för att komma dit. Sen är det tillbaka. Känner hur man blir mer och mer amerikaniserad ju längre tid man är här. I Sverige hade jag bara dragit dit- no big deal. Men. Här borta går man bara inte. Det finns inget som heter gå. Man kör eller åker.

Om du frågar om vägen här så var beredd på att vägen mäts som om du åkt bil. Frågar jag om vägen i Sverige får jag tiden i om jag skulle gå. Förstår ni skillnaden?

Kommer ihåg i början när jag missade min (enda) skolbuss. Jag behövde alltså gå vägen hem. När jag frågade om hur man skulle ta sig hem fick jag reda på att det skulle ta 10 minuter. 50 minuter senare är jag hemma... Nästa dag när jag skulle skälla ut idioten blev det drama att jag hade gått hem. Ingen trodde på mig. "På riktigt, hur va det att gå? Shit, kan man gå? "


What's he doing?

Beach 09 is hereI wish


FetmavirusIbland vill jag kolla vad som händer i Sverige nu när jag är borta. Inte bara med min kära familj och vänner-  utan även landet. Vad är nytt?

Jag brukar då gå in på Aftonbladets hemsida. När jag öppnade sidan var huvudrubriken "Viruset kan orsaka fetma"
Professor "Det här är inte flum". Hela artikeln påstår att det är ett virus som ger dig förkylningssymtom och går in i kroppen. Där så lägger det sig i fettvävnaden och kopierar sig själv (kopieringen gör dig alltså fet).

Jag tänker bara dåX är en hälsosam människa som äter rätt och motionerar. Efter två veckor med en förkylning så börjar X plötsligt gå upp i vikt. X fortsätter sitt hälsosamma liv men blir efter ett tag överviktig. Borde inte X då söka hjälp?

Kan alltså vem som helst drabbas?

Hela artikeln kan du kolla in här http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article4262386.ab


Underbara Måndag


Kan det bli bättre? Vara ledig en måndag?

Vaknade upp och såg att vi har fått knappt en centimeter snö. Hemma i sverige hade vi ryckt på axlarna och det hade inte varit något speciellt med det. Annat är det här. Så fort det blir lite snö eller is stängs allt av. Det råder kaos, och skola, affärer, bussar- allt stängs av.

Först när jag kom hit trodde jag att det var ett skämt. Snö eller is,spelar ingen roll. Du Ska Till Skolan- inga ursäkter. Om vi i Sverige hade haft samma sak vore det ingen skola under oktober-mars för oss. Vilket också hade gjort så att vi fått gå ut grundskolan vid 20års åldern.. 

Vem ska bli först att lansera vinterdäck här?                                                                                    AAAH!!!


Ny Design!


Har äntligen fått hjälp med designen av bloggen från min kära kompis Hannah, http://hsdiary.blogg.se/  . Visst gjorde hon det fint? Älskar det verkligen. När det gäller sån här design är jag helt lost. Har krigat minst en timme varje dag- utan lyckade resultat. Självklart tar det min kompis mindre än en minut...

Anyway, har finaste bloggen nu! Beat this!


Sweden! Then you have to know who..


Hahaha, fick precis ett mail från en kompis-kompis här borta (jag känner alltså inte människan).

(översatt) "Hej, jag vill inte verka störd eller nåt, men jag hörde att du var svensk. Min bästa kompis är svensk! Du känner nog henne, hon heter Sarah." 

- KLART jag gör, Sverige är en liten by uppe i norra Europa. Och nu när jag tänker på det så tror jag att jag känner igen namnet Sarah! Klart jag vet vem det är!! Du hade inte behövt beskriva henne eller säga vart hon bor, det behövs inte. Alla känner alla här i Sverige, vi är ju svenskar huh?  

Ny affär med H&M priser
Sådär, har nu kommit tillbaka från träningen och det gick jättebra! Känner mig stolt att ha kört lite nu. Resten av dagen kommer jag bara ta de lugnt- är ju ledig imorrn!

Ska tipsa er om en bra affär här borta. Har precis fått veta att Du kan beställa det härifrån och det skickas till dig! Affären heter forever 21 och har superfina kläder. Jag hittade bland annat min Homecoming dress där, för 20$ vilket är ett bra pris. Affären är i prisklass med H&M, så om du beställer därifrån rekommenderar jag dig att köpa mycket för frakten är dyr.

Blev helt kär i den här, måste dock få lite mer färg tills dess haha
http://www.forever21.com/               (kolla in sidan)

Frukost


En annan positiv sak med söndagarna är att vi alltid har stor frukost. Bacon, pannkakor, frukt, omelett och massa annat. Ska ju ändå iväg och träna sen...


No more Söndagsångest


Det är något med söndagar och mig. Jag har alltid grov söndagsångest, och börjar alltid bli småsur över att måndagen är läskigt nära. Som tur är har jag hittat en vändning. Jag började träna här borta fighting, Muay Thai. Nu tränar jag i princip varje dag- och jag älskar det.  

Självklart hade jag ingen aning vad jag höll på med i början, och jag kunde inte alls göra någon övning så att de såg varken, tufft, farligt eller seriöst ut. Jag såg mest väldigt vilsen ut och började tänka på att börja spela tennis igen. Men sen kom envisheten tillbaka till mig, jag ska visa dem att jag kunde. Kanske inte nu, men tro mig, jag ska. Mycket riktigt!Jag började träna mer ofta och kunde se en stadig positiv utveckling. Både med min träning och att jag blev mycket gladare av att röra på mig.

Därför vill jag tipsa er om det! Ta och pröva på en fightingklass, oftast är det så att man kan provträna en gång gratis, och ni kommer att se hur kul det är. Kanke är det en dold fighter i dig? (Tro mig du kommer heller inte vara enda nybörjaren!)


gulligaste


H ittade en bild min kära syster skickade till mig, tagen i julas. Tycker min lilla vovve är så söt!Underworld


Jag gillar inte fantasyfilmer. Alls. Det går bara inte. Så fort jag får veta att jag ska se en fantasyfilm så kommer en varningsskylt upp. För mig går det inte att vara seriös under en film som det- vilket jag märkte nu. Jag skrattade hysteriskt under fightingscenerna eller när varulvarna visade sina sylvassa tänder.

Filmen handlade om några vampyrer som hade ett enormt slott i ett kungarike. De hade förslavat några av sina värsta fiender, varulvarna. Slavarna ville bli fria och vara med de andra varulvarna utanför kungariket, så de bestämde sig för att rymma. Dilemmat var bara att ledaren för varulvarna hade ett förhållande med prinsessan av vampyrerna.. Hur ska de gå...

Kan inte skriva mer, den var så dålig.
                                                                                                   Tuff Vampyr

Movie!


Har precis bestämt med några kompisar att vi ska se på bio, filmen heter "Underworld". Jag har ingen aning vad den handlar om och hoppas verkligen den ska vara bra! Stort plus är att filmerna här kommer ut tidigare än i Sverige. Kan redan nu tipsa er om filmen "the Unborn" som jag såg för två veckor sen. Det var en av de läskigaste filmer jag sett.
Tyvärr så blundade jag under 75% av filmen så jag kan inte berätta detaljer men kolla in hemsidan http://www.theunbornmovie.net/  (öppnas i nytt fönster).

Ni får kommentarer om filmen senare!

Hoppas ni hade en härlig lördag!Do they have fashion in the US?


Love,love,love - to shop!

Jag har alltid haft ett stort kläd- och shoppingintresse. Självklart har det gått i perioder, beroende på intressen (pengar) och väder. När jag flyttade hit hade jag förväntningar om att allt skulle vara som vi ser i tidningarna. Nicole Richie, Lindsey Lohan och Rachel Zoe. Jag trodde alla skulle ha fina kläder, eller i allafall en viss stil.

Jag kom alltså hit med stora förväntningar och tog med mig mina fina kläder. Inga mjukisar alls, inget fult - nu skulle jag visa dem att vi i Sverige vet också vad mode är!

Än en gång.. Jag hade fel. Jag kommer in med mina mörka stuprörsjeans, ballenrinas och långt ribbat linne med min bruna skinnväska. Fint, enkelt och bra.

WHAT THE FUCK?! VARFÖR går alla runt med ryggsäck?! Gamla grå-vit-svarta gympaskor? Förstora jeans? Höghalsade t-shirts med reklam? Inget smink? Och glöm inte långämad tröja med t-shirten över...  Jag kände mig så udda. Tack gud att jag inte hade klackar..

Alltså, jag behövde inte bevisa något. Och det blev värre, jag skulle såklart inte övergiva min garderob för att de inte klädde upp sig. Jag fortsatte ha mitt smink, min väska och även klänningar. När jag tänker tillbaka på det så skrattar jag. Just ryggsäcken. Den är ju till för skejtare och småbarn. Självklart fick jag massa kommentarer om mina kläder. Kommer ihåg när det var en tjej som frågade mig "Are you here to get an American boy?". Nejnej, jag ser ut såhär...

Allt är verkligen inte som man förväntar sig,
Ta allt med en nypa salt!

work-out


Oh yeah. I will.

Nu ska jag ut, i minusgraderna och jogga. Himmeln är helt blå så det ser välkomnande ut- och jag måste kompensera det jag missade i morse.

Längta hem


Känns som Söndag idag. Usch. Skulle åka till träningen, men försov mig såklart så stannar hemma idag. Men det har börjat bli riktigt tråkigt nu. Funderar på att dra hem till en kompis för att göra något. Eller man kanske ska ut och träna. Eller?

Har precis pratat med mina svenska kompisar nu, och känner att längtan hem kan krypa fram lite ibland. Det jag saknar just nu är helheten. Familj, vänner, hunden, café, shopping, comviq kompis, språket, SL!, friheten, skolmaten.. listan kan bli lång. Man värdesätter i allafall ALLT- även det man trodde man skulle älska att slippa.

One dream, one crown

"I'm sooo excited" 


Finns Miss Sweden kvar? Jag vet faktiskt inte. Hela grejen känns så efterbliven på något sätt när man tänker på det. Miss Sweden, miss America- miss Whatever. Igår satt jag och kollade på förberedelserna inför miss America. Det var 50 tjejer som var med i "the finals" och skulle redan nu börja bevisa varför de skulle bli miss America.

De blev indelade i lag med 10 personer var och skulle gör en show där de visade sina talanger. De skulle kunna sjunga, dansa eller spela nåt instrument. Självklart blev det roligt. Väldigt roligt. Alla försökte blanda in sina talanger så de blev helt kaos.

Sedan fick de frågor på podie "varför ska Du bli miss America?".
   - Because I love a America, and I believe that is good. I can speak Spanish as well.

Om jag ska vara ärlig, är titeln miss America något att skryta om längre? Det innebär självklart att du är vacker- men också att du inte har något annat liv än att bry dig om ditt ansikte, och tävla om det. Vad händer till exempel två år efter tävlingen? De flesta av tjejerna hade inget jobb utan deras liv gick ut på att kriga efter titeln, miss America.


Of course..


Glädjen höll inte i sig länge. Självklart behövde jag gå tillbaka till skolan (vilket tar 40min) och lämna in ett papper. Som tur var träffade jag min kära vän Yoshi som gav mig en skjuts hem! Oturen vände alltså tillslut, och har nu en lasagne som väntar.

Imorrn ska jag med Yoshi på ett träningspass, med någon form av aerobics ska bli kul!


xoxo

IT'S FRIDAAAAAAAY!


YES! Har precis fått en fyradagars helg nu och det ska bli så skönt. Överst på listan ligger sömn. Har bestämt mig för att sova minst två hela dagar- ska bli underbart!!Dubbelmoral..


Ber om ursäkt, detta kan stressa dig. Fick precis en kommentar angående när det är försent att åka. Tar det som samma program jag åker på? I allafall, jag åkte mellan 1an och 2an på gymnasiet, den vanligaste tiden att åka är 16-18 år. Du kommer hamna (oavsett) i en årskurs för 16-17åringar. Du kommer att få ta i princip vilka kurser du vill. Du skräddarsyr alltså själv ditt schema med saker du vill ta och saker du vill göra. Jag tar till exempel; franska, engelska, historia, leadership, geosystem, trig och kemi.

Aupair?
NEJNEJNEJ
, du kommer här att få bo i en familj och ta hand om deras barn. Du kommer inte att ha samma möjlighet att träffa människor. De du kommer att träffa är andra aupair-er och hur bra är deras engelska. Du ska utvecklas!!

Språkresa?
Bra för att kolla om du kan vara borta hemifrån. Men du kommer aldrig lära dig så mycket jämfört med om du åkt ett år. Efter en månad kan du bli lite mer bekväm i språket men inte mer. Sen kommer frågan. Kommer du umgås med amerikanare eller svenskar..?

Hm..StressKan inte klara av det. Hatar stress. Har haft problem med stress under hela mitt lilla liv- och jag har äntligen lärt mig hantera den. Jag planerar galet så att jag aldrig behöver stressa. Något som drar mig till vansinne är folk som inte kan planera. Folk som tar allt som det kommer eller ännu värre ändrar sina planer. Det går inte!! Allt kommer bli fel, jag har allt efter schema. Även om jag har en lugn dag hemma så är jag på ett schema. Låter helt galet i andras öron men jag älskar det! Att kunna ha sån otrolig kontroll och aldrig behöva stressa!

Därför kan jag ibland bli galen på min värdmamma, jag tycker verkligen om henne, men. Hon. kan. inte. planera!

Exempel; Hon ska ha 25 personer över idag, varav 23 är barn under 12 år. Hon börjar då göra maten en timme innan. Sen kommer hon på att hennes hus på 500kvm behöver städas. Funkar DVD-spelaren? Har nån satt på ugnen? Har nån gått ut med hundarna? Snart kommer alla! AAAAAH!

Jag har precis rymt ifrån detta kaos ner till mitt rum, och här kommer jag stanna. Tänker inte gå ut i stressen. Jag kommer dö. Jag kan bara inte. Jag har försökt hjälpa henne. Men en stressad människa är inte i normalt tillstånd. De har någon liten form av chock. KLARAR INTE!


So what Bill?

Hade en rolig diskussion på ledarskapen då vi diskuterade ledare. Vi ficken bild på Bill Gates med frågan "Är den här mannen en ledare? "

       " -Like no. I mean he came up with Microsoft- but like so what? I mean what bout Oprah"      L.W


Finally!

Åh är så glad idag!! Om ett tag så kommer vädret att bli soligt och varmt vilket innebär att vårsporterna börjar! Är superintresserad av att börja köra tennis här borta- något jag inte gjort på 5-6 år.

Här borta så är de flesta av sporterna genom skolan. Du tränar och tävlar alltså för skolan. Ditt lag heter alltså "South Lakes xxx". Det kostar ingenting att utöva någon av sporterna- men med tanke på att du tränar för skolan måste du uppföra dig. Du kan inte ha dåliga betyg eller skolk och du måste göra "try outs" för att bli accepterad till laget. Träning har du varje dag från 3 till 5 (om inte senare) och alla coacher är väldigt bra, det är inte nåns mamma som fått för sig att coacha. 

Min tyska värdbror har bland annat Track. De tränar otroligt hårt och springer konstant i cirka 2-3 timmar varje dag (även lördag). Från vad jag har pratat med honom och andra i skolan så är sporterna bra upplagda och coacherna kan ta dig långt. Vi har bland annat folk här som spås vara "nästa stora löpare" eller "nästa lineback" etcetc..

Något man kanske ska ta med till Sverige?
Sport i skolan?

Pictures
Blir galen, försöker hitta bilder på skolan men det finns inget bra..


Hm.. Mjo, på ett ungefär. Påminner lite om ett fängelse nu när man kollar på det.. Nämnde jag att inga klassrum har fönster?


SchoolÄntligen
! Har precis kommit hem från en skoldag som kändes oändlig.. Bussen var här 6.45 och det kändes inte motiverande alls att lämna sängen för att möta den kalla och mörka morgonen. Väl i skolan börjar man mjukna upp lite, trots att man är trött som bara den. Hur som helst, drar dagens schema

US VA History; Här får du sitta i 97 minuter och höra allt om hur bra staten Virginia är. Lektionen är bra att ha på morgonen för man hör så mycket korkade grejer att man inte kan sova. Något min lärare sa förra lektionen var att anledningen till att européer kan prata flera språk är för att vi är så nära varandra. Inget annat. Jag var nära på att ställa mig upp och skälla ut hans idéer men. Han är lärare.. 

Alltså min lärare älskar sitt land till döden (absolut inget fel med det i normala proportioner). Människan kan inte sluta prata om att det är en heder att vara här, prata språket och att alla ser upp till USA, united states of America, God bless..

Leadership; Har en underbar lärare här som är så engagerad i allt! Hon älskar att hjälpa folk och gör allt för att Du ska må bra. Med henne åker vi bland annat till ett lågstadie där vi i klassen hjälper elever på olika sätt. På grund av att jag har ett intresse för matte så hjälper jag en grupp 8-åringar med det. Underbar klass, man blir alltid glad efter man hjälpt till!

GeoSystem; Usch.. Har inga ord.. Pallar inte människan... THar honom i 97 minuter och innan lunch..

Franska; Erkänn. Det är bra trots allt. Jag går här i en underbar klass och vi har alltid så kul. Tänk dig 30 elever med den bredaste amerikanska dialekten. Oh det är oslagbart! Love it!

Kostnader


Vad kul med folk som kollar in och gillar bloggen! Tack!

Har fått frågor angående priser om utbytesår. Som sagt, du kan åka med flera olika orginisationer så priserna varierar. Men själva programmet kostar runt 50,000 kr- och då ingår boende, skola och mat (hos din värdfamilj). Du betalar ingen hyra eller annat till dem. Men, sedan får du räkna med andra kostnader. Till exempel, skollunch, kläder, shampoo, etcetc och det blir dyrt i längden- du är trots allt borta ett år.

Sedan är vissa familjer mer generösa än andra. Min värdfamilj har till exempel bjudit med mig till New York City, och där behövde jag inte betala för något.

Jag vet att 50,000 kronor låter enormt mycket pengar men det finns stependier att söka så att kostnaderna sjunker.

Like really?


Men. Vet att ni säkert undrar om alla mina American Pie crazy partyn. Och jag är ledsen men. Det finns inte. På riktigt, när du går i High School sista året så är alla galna över college. Alla sitter hemma och pluggar och gör allt för att komma in. Det finns ingen tid att ha fest och förstöra en plugghelg. Jag har aldrig tidigare sett en sån plugghysteri, och jag tackar Gud att jag inte behöver kriga för att komma in på college. Tydligen börjar de flesta festerna och "det roliga livet" så fort du är accepterad/inne i college. Innan dess är det bara att plugga...

Dock så är det många födelsedagsfester då det inte finns nån alkohol utan alla har mest kul. Lite annorlunda från de svenskafesterna men allt blir såklart vad man gör det till! Alkoholgränsen här borta är 21, så om någon skulle "busta" din fest kan dina föräldrar hamna i problem.


  
Bild nummer 1 finns tyvärr inte utan är från en film.
Bild 2 är från ett "study party" i biblioteket..


Skola som skola?

Så skola som skola? Hur stor skillnad kan det vara?[PLATS- Högstadiet eller gymnasiet i Sverige] Hur många sitter inte och SMS:ar under lektionen? Hur ofta ringer inte minst en telefon? Hur ofta tjafsar inte folk med läraren? Allt detta är en sorts vardag för oss. Om vi ska vara ärliga, det finns ingen disciplin. Och hur är det då i USA? Personligen trodde jag att det skulle vara värre, mycket värre. Men. Nej. Herregud på fel man kan ha.

Första dagen under varje lektion fick vi ett papper som innehöll våra "hallpasses". Ett hallpass är en sorts biljett som du tar med dig om du ska till ditt skåp, dricka vatten eller gå på toa. Du får 6 passes per termin. Inte mer. Och varje oanvändt pass blir plusspoäng i ditt slutbetyg.

1. I korridorerna går det runt vakter som kollar att alla är på lektion. Eller att alla ute har ett hallpass
2. Skolkar du tre gånger på en termin eller har en 3 oanmälda frånvaro kommer att bli icke-godkänd i kursen
3. 3 förseningar = 1 oanmäld frånvaro (spelar ingen roll om det är 1 minut eller 15 minuter)
4. Självklart existerar kvarsittningen
5. Ingen ipod eller musik - blir ifråntaget och du får hämta den i slutet av dagen
6. Ingen mobil i skolan, den blir ifråntagen, inte ens på lunchen eller kolla klockan.
7. Alltid kalla lärare Mr eller Mrs
8. Ingen kan gå in i biblioteket utan ett pass.

 Yes sir.


Mr President


På grund av att jag är 20minuter utanför Washington DC så har valet här varit enormt! Alla har åsikter och brinner för att den bästa ska nu repsentera landet. Men. Den som vann valet nu har framför sig den största utmaningen man kan tänka sig. USA är inte längre världens rikaste och bästa land som vi är vana att se det. Tvärtom. Landet har under en lång tid lånat pengar av Kina- och samlat på sig enorma skulder.

Så under valet så stod den stora frågan. Hur kan vi ta oss ur den här situationen?

Mr McCain stod i slutet mot Mr Obama. Det kan tänkas i Sverige att Obama redan hade segern, men så var det absolut inte. Det var otroligt jämt, och båda hade övertygande bra argument. Personligen tycker jag att båda är bra ledare. Men. Mr McCain har en sak som jag tror var avgörande till att han inte vann valet. Han kan inte vara ärlig om problemen.

Den ekonomiska krisen är allvarlig- och den löser absolut inte sig själv. Mr Obama hade en lösning på det, att ta ut högre skatter skulle vara en hjälp på vägen. Mr Obama hade många "business solutions" till skillnad från Mr McCain som körde mer på personliga attacker.

Alltså, på valdagen hade folk kommit fram till vem de tror att det här landet behöver nu.
Man kan inte gömma sig från problemet, även om det är jobbigt och dyrt.I'm hereYes, I'm here

Efter cirka en vecka så skulle jag börja skolan. Tidigare har jag bytt skolor och alrig haft några problem alls med det. Men. Det här är en annan grej. Jag hade ingen aning om hur deras system fungerade och det kanske läskigaste- språket. Det är en sak att prata med 40-åringar med tanke på att deras engelska är väldigt utbildad och precis. Men en tonårings språk kan man inte jämföra.

Så, klockan 6:40 på morgonen (!) gick vår buss. Den enda bussen, missade du den var det kört. Tidigare hade jag hört att skolan var supermini, så att det minsta problemet var att hitta. Inte hade jag väntat mig en fyravåningsbyggnad med 100talsklassrum, och 1400 elever. Liten skola... Och ja, jag hade grova problem att hitta. Tror nästan det var så jag började lära känna människor, jag frågade om precis allt!

En annan mindre chock jag fick var vilken typ av skola jag kommit till. Jag var den enda blondinen bland alla dessa 1400 elever. Och yes, det märktes. SwedishGirl blev snabbt känd, vem det var och att hon var utbytesstudent from Sweeeden. Det bidrog självklart till att man fick flera tjejer emot sig..


Alltså, här skulle jag gå i ett år.
Komma fram

Alltså, jag kom till en familj precis utanför Washington DC. Jag fick veta att de hade ett tvillingpar (kille och tjej 12 år gamla) och att de även skulle ta emot en tyskutbytesstudent.

Min sommar hemma i Sverige gick fort, och jag förstod nog aldrig riktigt vad som väntade mig. Att jag skulle vara borta under en så lång tid. Jag kunde heller inte bara åka hem- det där var mitt hem. Sen, 19e augusti gick planet från Arlanda. Under hela flygresan var jag nervös och frågorna snurrade runt i mitt huvud, vad händer om..?

Hur som helst, när jag kommer fram, 13 timmar senare så står de mycket riktigt där och väntar på mig. Äntligen starten på något nytt!


What's that?


Innan jag kom hit bodde jag i en förort utanför Stockholm och hade precis avslutat första året på gymnasiet. Allt var bra. Väldigt bra. Men något nytt? Allt blev för vanligt . Jag ville se och göra nya saker, vissa innan det var försent.

Hur skulle det vara att börja ett nytt liv? I ett nytt land, ny kontinent, med nytt språk och nya vänner? Jag skulle komma tillbaka ett år senare...

Efter en tuff vinter med långa kemiprov hade jag bestämt mig. Jag vill här ifrån! Så med motiverande attityd besämde jag tid för en intervju om utbytesår. Två veckor sneare ringde de upp mig och jag skulle åka till USA! Men vart?  Vi alla har ju vissa bilder för hur en amerikansk familj ser ut. Och när du ska bo med dem i ett år, hoppas man verkligen att de ska vara bra...

    Snälla?..Jag hade alltså ingen aning om vart jag skulle komma. Jag kunde bara hoppas. Tills den 18e mars då telefonen ringer. Jag skulle åka den 19e augusti till Washington DC...


Start


Hej!

I den här bloggen kommer jag att skriva om mitt utbytesår i USA. Jag kommer att ha med om hur det är att gå i ett amerikanskt High School och hur det är att vara borta ett år.

Hur annorlunda kan det vara?

           

RSS 2.0